Bangarage Zomertip | Verplicht mee op autovakantie

Op vakantie met de auto? Wist u dat er in ieder land andere regels gelden met de verplichte items die in de auto aanwezig moeten zijn? In Nederland is het niet verplicht om een gevarendriehoek in de auto te hebben maar wel om deze in bepaalde situaties te gebruiken. In deze blog leg ik de regels van België, Duitsland, Frankrijk en Spanje uit.

Wat moet er mee in de auto?

België 

We beginnen bij onze zuiderburen, België. Hier is het verplicht om de volgende items altijd in de auto te hebben liggen. 

Een gevarendriehoek moet aanwezig zijn in de auto en hoeft alleen gebruikt te worden als je ergens met pech staat waar het verboden is om stil te staan. 

Het veiligheidsvest moet in de auto aanwezig zijn en moet ook gedragen worden bij pech of een ongeval 

Verbanddoos & brandblusser, dit hoeft officieel alleen aanwezig te zijn in een auto met een Belgisch kenteken.  

Duitsland 

Dan over naar onze oosterburen. De regels uitrusting die hieronder wordt beschreven is alleen geldig voor auto’s met een Duits kenteken. Maar het wordt wel aangeraden om de lokale regels te volgen. Daarom is het verstandig om onderstaande zaken mee te nemen als u naar Duitsland gaat. 

Het is verplicht om een gevarendriehoek in de auto te hebben liggen en altijd te gebruiken bij pech of een ongeval. Binnen de bebouwde kom op ongeveer 50 meter, op de snelweg op minimaal 150 meter en op gewone wegen 100 meter. 

Veiligheidsvest is ook verplicht om in de auto te hebben liggen voor alle inzittende.  

Verbanddoos is in Duitsland verplicht om in de auto te hebben. Nog een belangrijk detail, de houdbaarheidsdatum van de inhoud mag niet verstreken zijn. 

Volvo gevarenlicht

Frankrijk 

La douce France, voor Nederlanders een vakantieland bij uitstek. Het is hier verplicht om een aantal zaken in de auto te hebben. De alom bekende alcohol test is trouwens niet meer verplicht in de auto te hebben sinds mei 2020. 

Gevarendriehoek moet in de auto aanwezig zijn alleen het gebruik is belangrijk om goed te weten. Op de snelweg is het verboden om een gevarendriehoek te plaatsen! Het mag alleen neergezet worden als je pech of een ongeval hebt bij een plek waar het gevaar kan opleveren voor het overige verkeer en je op een rijstrook staat. Als je op een vluchtstrook staat hoeft het niet.  

Een veiligheidsvest is ook verplicht in de auto en te dragen bij een ongeval of pech. Hij moet ook op een goed bereikbare plek liggen, in ieder geval niet in de kofferbak. 

Spanje  

Ook in España is het verplicht om de onderstaande artikelen in de auto te hebben liggen. 

Er moet één gevarendriehoek in de auto aanwezig zijn. In auto’s met een Spaans kenteken zelfs twee! De gevarendriehoek is alleen verplicht als de auto stil komt te staan buiten de bebouwde kom op een plek waar dat verboden is, er risico is voor het overige verkeer en het geen gevaar voor de bestuurder heeft om hem te plaatsen. Hij moet minstens 50 meter van de auto geplaatst worden. 

Een veiligheidsvest alleen verplicht om in de auto te liggen voor auto’s met een Spaans kenteken. Alleen is de bestuurder en zijn de inzittende wel verplicht een vest te dragen als er buiten de bebouwde kom lans de weg gelopen dient te worden. 

In Spanje is het wel verplicht een reservewiel, thuiskomertje of bandenreparatieset in de auto te hebben. Check altijd even de bandenspanning van het reservewiel en de houdbaarheidsdatum van de reparatieset.  

Hopelijk heeft u wat aan dit overzicht en gaat u goed voorbereid op autovakantie met uw Volvo.  

Niels Brouwer

Dit artikel is geschreven door Niels Brouwer, werkzaam op de marketing afdeling van Volvo Bangarage. Rijdt zelf rond in een Volvo V70 met roffelende vijf-cilinder.